Personal Spaces

Western Hills, Pune

Area: 2500 sq.ft., Year: 2018, Design Team – Prashant Kulshreshtha, Anubhavi Nagar, Photography By – Vignett

A very tastefully done up apartment, located in the Tuscan inspired architecture of western hills society. The purpose was to provide this family of three, their dreamy humble abode. Analyzing the environment surrounding the space we decided to break the monotony and give a fusion of various styles to the interior space. The first step to the design was to carefully consider the space and derive efficient solutions with meticulous detailing that could optimize the client’s requirement. In addition to having a child in the family, who needs space for games & other playful activities, owners often receive guests. Therefore, one of the basic requirements for design, was the possibility of transforming the premises for different scenarios: the space should be convenient for both cozy family evenings and for loud parties with friends. We replaced the not so impressive tiles provided by the builder, with ‘slate grey 4’x2’ tiles’ from Johnson to match our design style & theme.

Legacy 2018

Area: 3000 sq.ft., Year: 2018, Design Team – Prashant Kulshreshtha Urvija Kriti, Akanksha Walse, Photography By – Sonam Kesarkar

“To make a design successful is never ending job. It is always an evolving procedure that brings alive a melange of colours and texture in the most natural way possible.” Speaking about the client brief, the brief was to design a practical and modern home that adds a sense of luxury to the whole space and also makes the inhabitant comfortable in their own space. The entrance of the house welcomes you with subtle colour themed space. The guest room is designed with hydraulic bed fitted to wall that make room for keyboard drawer below it.

HOUSE IN THE WOODS, PUNE

Status- built, Location- Pune , Maharashtra, Year-2017, No. Of days- 120 Days

A house is an oasis in the ordered chaos we live in. It also reflects the nature of the owner. In this project the demand was to create an unobstructed yet defined space which extends the warmest welcome, to assemble cozy yet sophisticated common area that makes you rush back after long hours spent outside. Making common area a cozy and welcoming space influenced by the owner personality. When we enter the apartment the ceiling has wooden members and a console unit. After that we have open space which gives the whole apartment a very grand look.

QUIRKY STORY

Status- built, Location- Pune , Maharashtra Year-2017, No. Of days- 55

In search of their idyllic artistic haven , a young couple approached Ogling Inches Design Architects to provide the necessary panache to their interpretation of Classic Indian Art . As art lovers and the husband being a photographer , they needed specific and distinct features such as great lighting , work spaces and spaces to keep their varied artifacts . Keeping in consideration during the design process a space that can evolve to meet their idéa fixed.

The 2bhk has been transformed into a innovative space from top to bottom as a contemporary feel is achieved through the application of a neutral colour palette, with the Light Grey-painted walls creating a consistent, minimal aesthetic. The Light shade wood surfaces used in the custom well made furniture stands out against this grey backdrop and are complemented by great highlighting of the walls with lights and LED strips. The ceilings adorned with geometric wooden patterns inspired by Indian cosmic yantras gives this house the eccentricity as Indian art and culture is vivid and intricately designed. The living space has minimalist furniture and a simple layout to highlight the walls and levels explored throughout. Stylish , contemporary , symmetric and artistic at a subtle level has been achieved all in all . Art is a part of architecture as much as architecture is a part of it. This Quirky Story confirms the latter.

BINOMIAL HOUSE , WAKAD

“Homes aren’t always about garish, over- elaborate designs, they are often about the heart and soul.” The aim of project was to deliver a spacious interior for a home of eight peoples with small rooms and to create a home that showcase a design that honor the original character of the house and satisfies the home owner’s affinity for a modern aesthetic.

One sees juxtaposition of textured and smooth materials used in the interior. Considering the owner’s love for wood the interior was created using wood and different materials complementing it. Reflecting the heart and soul of the flat owners, this home nested in urban area of Pune spells absolute elegance. “The key to this project was that we haven’t added masses of square footage, we just made every square inch valuable and beautiful.” As you enter the tastefully designed lobby the textured wall and the geometrical false ceiling creates welcoming aura to the space. The jali used in the open area of lobby creates a visual barrier between outer space. The lobby then leads to the living room which features patterned wall.